Ana Sayfa » Genel » Kanser Nedir?

Kanser Nedir?

Kanser Nedir? Yazımız ile karşınızdayız. Dünyada kanser oldukça yaygın bir hastalık türüdür. Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Bazı çeşitleri vardır ki tedaviye yanıt verme oranı oldukça düşüktür. Hastalığın oluşumu, süreci ve tedavisi oldukça yıpratıcı bir dönemi ifade edebilir. Birinci derece ailede kanser hastalığı olan kişide görülme olasılığı daha yüksektir. Bu kişilerin gerekli kontrolleri hayatı boyunca düzenli bir şekilde yaptırması önerilir.

Kanser, vücudumuzun doğasında bulunan hücre yapımızın bozulması halidir. Tüm organlarımız hücrelerden oluşur ve bu hücrelerin doğal halinde belli bir sayıda bölünme hakkı vardır. Kanserli hücrede ise bu kontrollü bölünme hali yok olur ve sayısız bölünmeye/üremeye başlar. Bu anormallik bedende bazı birikimlere sebep olur buna da tümörler/kitleler deriz. Ürettikleri kitlelerden bu bozuk hücreler ayrılarak lenf ya da kan yoluyla vücudun diğer bölümlerine giderek, gittikleri yerde de sayısız kitle oluşturabilirler. Buna kanserin vücutta yayılması yani metastaz yapması denir.

Kanser oluşmaya başladığında organ ve mikroskop altında bakılarak adı konulabilir. Farklı tiplerde kanserler vardır ve hastalığın gelişim süreci buna göre değişebilir.

Kanser hücrelerini doğal bağışıklığımız yok etme gücü vardır ama bazen vücuttan gönderilen sinyallere hücreler yanıt vermez ve hızlı bölünmeye/çoğalmaya devam eder. Dokuda ya da organda oluşan kanser birincil kanser adını alır. Kanser daha da büyür başka bir bölgede oluşmaya başlarsa buraya da ikincil kanser bölgesi denir.

Kanser tümörleri iyi huylu, kötü huylu (agresif) ve prekanseröz olarak üç gruba ayrılır.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kanserin gösterdiği belirtiler türüne ve kişinin durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Kanser tümörü kötü huylu ise kanserin geliştiği birinci bölgenin yakınlarındaki yerlere de olumsuz etki edebilir. Yumurtalık birinci bölge kanser bölgesiyse bağırsaklara etki ederek sindirim sorunları olarak belirti verebilir.

Kanser genellikle ortaya çıkan organdan bağımsız bağımlı birçok farklı belirti verebilir. Yorgunluk, kilo kaybı ve genel bir rahatsızlık hissi genel olarak tüm kanser tiplerinde hemen hemen görülür.

Risk faktörü olan ya da olmayan herkesin belli aralıklarla kanser tarama testlerini yaptırarak kendini koruma altına alması beklenir. Özellikle; açıklanamayan nedensiz kilo kaybı varsa, ele gelen lenf düğümleri varsa, gece terlemeleri varsa, anormal kanamalar varsa, bağırsak hareketlerinde farklılık varsa, nefes darlığı varsa, inatçı geçmeyen öksürük varsa, şiddetli yorgunluk varsa, yutma güçlüğü varsa, karın bölgesinde şişlik varsa ve ciltte ani değişiklikler varsa kontrol için doktora başvurabilirsiniz.

Kanser Tanısı Nasıl Konulur?

Kanser gibi ölümcül sonuçları olan hastalıklara yakalanmamak için sağlıklı ve huzurlu bir yaşam temel gösterilebilir. Her anlamda dengeli bir yaşam kişiyi kanser dahil birçok hastalıktan koruyabilir.

Düzenli ve sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, ruhsal sakinlik, bol sıvı tüketmek ve düzenli uyku sağlıklı yaşamın kapılarını açan olumlu alışkanlıklar diye sıralanıyor.

Bunun dışında sigara içmemek, sigara içilen ortamlarda bulunmamak, alkol almamak, radyasyondan uzak durmak, enfeksiyonlardan korunmak, kilo dengesini korumak, kanser konusunda bilinçli olmak ve belirtileri bilmek ve en önemlisi stresle başa çıkmanın yollarını öğrenmek.

Kanser Nasıl Tedavi Edilir?

Kanser tanısı kişiye konulduktan sonra kişinin genel sağlık durumuna göre tedavi planlaması kişiye özel uygulanır. En yaygın biçimi kemoterapidir. Burada amaç hızla bölünen hücrelerin yok etmek amaçlanır. Yan etkisi olan tedavi sistemi olsa da tümörleri küçültme konusunda büyük ölçüde fayda sağlayabilir.

Hormon tedavisi uygulanabilir. Kanserli hücrelerin üreme kabiliyetini yok edecek hormonsal ilaçlar kullanılır. Bu tedavi daha çok meme, prostat kanseri ve üreme sistemi kanserlerinin tedavisinde kullanılır.

Yeni nesil tedavi sistemi olarak kabul gören immünoterapi bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücudun kanseri kendi kendine yenmesi sağlanır. Kemoterapi gibi hedefe yönelik yan etkili tedavilere göre daha az yan etkisi olan bir tedavidir immünoterapi, daha iyi ve uzun süreli kalıcı bir yanıt oluşmasını sağlayabilir.

Özel Sağlık Sigortası Kanser Tedavisini Karşılar mı?

Özel sağlık sigortası bulunan kişiler kanser tedavilerini sigorta kapsamında yaptırabilirler. Tüm uygulanan kemoterapi, radyoterapi, cerrahi operasyonlar ve sonraki tedaviler dahil tüm süreci özel sağlık sigortanızdan karşılayabilirsiniz.

Özel sağlık sigortasının kanser için hangi hastanelerde geçerli olduğundan sigortayı nasıl yaptıracağınıza kadar tüm bilgileri edinmek için https://www.tamamlayicisaglik.com linkine tıklayabilirsiniz.

Yorum yapın