Ana Sayfa » Rehber » Sınıfta Oynanacak Oyunlar – Sınıf İçi Oyunlar

Sınıfta Oynanacak Oyunlar – Sınıf İçi Oyunlar

Bugün sizlere Sınıfta oynanacak oyunlar hakkında güzel oyun önerile sunacağız. Sınıfta Oynanabilecek Oyunlar her eğitimci için vazgeçilmez durumdadır. Özellikle okul öncesi çocukların ve ana okula giden çocuklar tarafından okulun sevilmesi, moral ve motivasyonun sağlanması, öğrencilerin sosyalleşmesini ve özgüvenlerinin artmasını sağlaması sebebiyle sıkça kullanırlar. Sizler için bu sınıf oyunlarının en eğlenceli ve eğitici olanlarını derledik. Umarız ki tüm eğitimcilerimizin işine yarar.

Sınıf İçi Oyunlar

Sınıf İçi Oyunlar
Sınıf İçi Oyunlar

Öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri için sınıf içi oyunlar düzenleyen öğretmenler, işlerini severek yaptıklarını bir kez daha göstermiş oluyor. İşte sizlere sınıf içi oyunlar için birkaç tane oyun derledik.

Rengi Nedir Oyunu

Bu oyun çocuklara renkler öğretildikten sonra oynatılır. Oyunun amacı ise renkleri pekiştirme, dikkati arttırmaya yöneliktir.

Öğretmen, küme halindeki çocuklara, duvarların, kitap kaplarının, üstlerindeki giysilerin, araç-gereç ve oyuncakların vb. renklerini sorar ve çocuklar cevabını söylerler. Daha sonra çocuklar bir ebe seçerler. Ebe gözlerini kapatır ve öğretmen ebeye, “Emir’in kazağının rengi nedir?” diye sorar. Eğer ebe bilirse ebelikten kurtulur, alkışlanır. Bilinen çocuk ebe olur. Ebelik bilinceye kadar devam sürer. “Rengi nedir?” sorusunu sadece öğretmen değil herhangi bir çocuk da sorabilir. Ebe değiştikçe, soruyu soran çocuk da değişebilir. Ayrıca, soru soran kişiyi de ebe gibi seçebilirsiniz.

Ses Tanıma Oyunu

Oyunun amacı öğretmenin çocuklara müzik çalgılarını öğretmesi, sevdirmesi veya müziğe duyulan kulak sesini keşfedilmesi amaçlardan biridir.

Öğretmen sınıfa veya oyun alanına bir kaç çalgı getirir. Örneğin; gitar, flüt, melodika, mandolin, bağlama, akordeon, keman vb. Bu çalgıları teker teker çalarak adları, biçimleri ve sesleriyle çocuklara tanıtır. Çocukların öğrendiklerini anladıktan sonra, bir çalgıyı alır, çalar ve çocuklara sorar “Bu ses hangi çalgının sesidir?” diye sorulur ve çocuklar yanıtlarlar.
Fakat öğretmen, soru sormak için çalgıyı çalmadan önce ( bir paravanın yada kukla sahnesinin arkasına ) saklanır. Çocuklar çalgıyı görmezler. Sesinden tanımaya çalışırlar.
Ayrıca, bu oyun daha sonra, her çocuğa ayrı ayrı sorularak da oynanmalıdır. Aynı oyunu, çalgı seslerini telefondan veya bilgisayardan duyulacak şekilde oynanabileceği gibi, hayvan seslerini tanıtmak amacıyla teybe alınacak hayvan sesleriyle de oynanabilir.

Sıcak – Soğuk Oyunu

Bir çocuk ebe seçilir ve sınıftan çıkarılır. Küçük bir oyuncak veya nesne sınıfta bir yere saklanır. Daha sonra ebe geri çağrılır. Ebe, oyuncağın bulunduğu yere yaklaşınca çocuklar sıcaklamış gibi hareketler yaparlar. Aynı şekilde uzaklaşınca üşümüş gibi davranırlar. Ebe bu ipuçlarıyla oyuncağı bulmaya çalışır.

Kim Sakladı

Bütün öğrenciler yerlerinde otururlar. Bir öğrenci kara tahtanın önüne getirilmelidir. Diğer arkadaşlarına arkası dönüktür ve gözlerini kapatır. Diğer bir çocuğu sınıfta bir yere saklar ya da dışarı çıkarırlar. Öbür çocuklar da yerlerini değiştirerek karışık otururlar. Daha sonra tahtada bekleyen öğrenciye  “Kim saklandı ?” denir. Gözlerini kapatan çocuk arkasını dönerek kimin dışarıya çıktığını ya da saklandığını bulmaya çalışır. Eğer bulamazsa ebe değiştirilir ve böylece oyun devam eder.

Okulda Oynanabilecek Oyunlar

Okulda oynanabilecek oyunlar veya okul bahçesinde oynayabileceğiniz oyunlardan birkaç tanesini sizler için bir araya getirdik.

Ayna Oyunu

Çocuklardan birisi “ayna” olur. Başka bir çocuk da karşısına geçiyor. Ayna olan çocuğun yaptığı eylem ve hareketlerin aynısını yapar. Güldürücü davranışlar çocukların daha çok hoşuna gider. Nasıl hareketler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakılmalıdır. İstenirse, bir çocuk ayna olduğunda, tüm çocuklar karşısına geçip onun hareketlerini yaparlar. Ayrıca, öğretmen tüm çocuklara sırasıyla ayna olmasına izin vermelidir.

Gülme Oyunu

Çocuklar halka olurlar ve ardından bir ebe seçiliyor. Ebe eline topu alır ve havaya atar. Atılan top yere düşünceye kadar bütün çocuklar gülerler. Top yere düşünce bütün çocuklar susarlar. Top havadayken gülmeyen ya da top yere düşünce susmayan çocuk, oyun dışı kalır.
Bu oyunda topu yukarı atacak çocuk bulunamazsa, öğretmen ebenin görevini yerine getirir.

Mısır Patlatma

Çocukların halka olup, yere çömelmeleri istenmektedir. Öğretmen mısır patlatmak için yapılan işlemleri hikaye şeklinde anlatır. Çocuklar da anlatılanları, hareketlerle canlandırırlar. Mısırlar patlamaya başladığında öğretmen “pat” diyerek ayağa kalkar ve çocukların da aynı şekilde ayağa kalkması söylenir. Öğretmen bazen onları yanıltmak için “pat” demeden ayağa kalkar. Öğretmenle birlikte ayağa kalkanlar yanıldıkları için oyun dışı kalırlar.

Dilerseniz rehber kategorimizdeki son yazılara ulaşabilirsiniz. 

Dilerseniz bizdekalmasin.com bağlantısından ana sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Sınıfta Oynanacak Oyunlar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi yazılarımızın devamı gelecektir. Takipte kalın. 

5/5 - (2 Oy)
“Sınıfta Oynanacak Oyunlar – Sınıf İçi Oyunlar” üzerine 3 yorum
Yorum yapın