Ana Sayfa » Teknoloji Ve Ekonomi » İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

İndikatör Çeşitleri Nelerdir? Yazımız ile karşınızdayız. Kripto para borsalarında sıklıkla karşılaştığımız bir terim olan indikatör terimini inceleyeceğiz. Çeşitlerinden de bahsedeceğiz. Hangi indikatörlerin hangi kategorilerde olduğunu bahsedeceğiz. Ayrıca nasıl coinler üzerinde kullanıldığını ve fiyat aralıklarında kullanıldığını ve işleme tabi tutulduğunu sizlere bahsediyor olacağız.

İndikatör Nedir? Anlamı Nedir?

İndikatör diğer bir adıyla gösterge, çeşitli para piyasalarındaki grafikleri ve fiyat hareketlerini incelemeye yarayan teknik araçlardır. Bu araçlar geçmiş fiyat verilerini ve çeşitli sayısal veriler kullanarak analiz yapmayı kolaylaştırırlar. Özellikle çoğu gösterge geçmiş fiyat hareketlerinin ortalaması ve fibonacci sayılarını kullanıyor.

İndikatör Çeşitleri
İndikatör Çeşitleri

İndikatörler, trend, momentum, oynaklık (volatilite) ve hacim (İçerideki para miktarı) göstergeleri dahil olmak üzere dört farklı tür arasında ayrım yapar.

1. Trend göstergeleri

İndikatör Çeşitleri nelerdir konusunda bu teknik göstergeler, fiyatları belirlenmiş bir temel çizgiyle karşılaştırarak bir eğilimin yönünü ve gücünü ölçer. Yani bir para biriminin yükseliş yönünde mi düşüş yönünde mi eğilim gösterdiğini anlayabiliriz. Bu kategorideki indikatörlerin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hareketli Ortalamalar: Önceki belirli zamandaki fiyatlarının ortalamasını alır ve bir çizgi oluşturur. Ayrıca eğilimleri ve geri dönüşleri belirlemenin yanı sıra destek ve direnç seviyelerini ayarlamak için kullanılıyor.
  • Parabolik Durdurma ve Geri Alma (Parabolik SAR): Piyasa fiyatı yönünde olası geri dönüşleri bulmak için kullanılıyor. Bunun yanında güzel bir trend değişikliği belirleme aracıdır.
  • Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksaklığı (MACD): Bir hisse senedi fiyatındaki bir trendin gücü, yönü, momentumu ve süresindeki değişiklikleri ortaya çıkarmak için kullanılıyor. Trendin yönünün yanında bir de bu trendin ne kadar güçlü olduğunu anlamamıza yarıyor.

Bu içeriğimize benzer olan CCI İndikatörü Nedir yazımızı da inceleyebilirsiniz.

2. Momentum göstergeleri

Bu teknik göstergeler, mevcut kapanış fiyatını önceki kapanışlarla karşılaştırarak fiyat hareketinin hızını belirlerler. Hareketlerin olumlu veya olumsuz yönden olmasından ziyade bu gidişatın gücünü gösterirler. Bu kategorideki indikatörlerin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Stokastik Osilatör: Kapanış fiyatını fiyat aralığıyla karşılaştırarak fiyat dönüm noktalarını tahmin etmek için kullanılıyor.
  • Emtia Kanalı Endeksi (CCI): Fiyat ters çevirmelerini, fiyat uç noktalarını ve trend gücünü belirlemeye yardımcı olan bir osilatör.
  • Göreceli Güç Endeksi (RSI): Son işlem gücünü, trenddeki değişimin hızını ve hareketin büyüklüğünü ölçer.

3. Volatilite (Oynaklık) Göstergeleri

Bu teknik göstergeler, yönden bağımsız olarak fiyat hareketi oranını ölçer. Ortalama fiyat hareketlerini saptarlar. Ayrıca ortalamanın altında veya üstünde fiyatın artış veya azalış yorumu yapılıyor. Bu kategorideki indikatörlerin bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Bollinger bantları: Önceki işlemlere göre fiyatın “yüksekliğini” veya “düşüklüğünü” ölçer. Fiyat bandın dışına çıktığı zaman bu gösterge sayesinde yorum yapılıyor.
  • Ortalama Gerçek Aralık: Fiyat oynaklığının derecesini gösterir. Ve bu farkı size söyler.
  • Standart Sapma: Beklenen riski ölçmek ve belirli fiyat hareketlerinin önemini belirlemek için kullanılır.

4. Hacim (İçerideki para miktarı) Göstergeleri

İndikatör Çeşitleri nelerdir konusunda detaylı bilgi vermeye çalıştık. Son olarak bu teknik göstergeler, işlem gören hisse hacmine dayalı bir eğilimin gücünü ölçer. Para giriş çıkışı ayrıca içerideki para miktarına bağlı yorum yapılan indikatörlerdir.

  • Chaikin Osilatörü: Piyasaya giren ve çıkan para akışını izler, bu da tepeleri ve dipleri belirlemeye yardımcı olabilir. Bu şekilde hacim bazlı yorum yapılır.
  • Bakiye Hacmi (OBV): Hacmi fiyatla karşılaştırarak birikim veya dağıtım seviyesini ölçmeye çalışır.
  • Hacim Değişim Oranı: Öne çıkanların hacmi artar. Bunlar normalde çoğunlukla piyasa tepelerinde, diplerinde veya kırılma noktalarında gerçekleşir.

Diğer teknik analiz yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Teknik analiz ile alakalı yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İndikatör Çeşitleri Nelerdir? yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazımızda geçen coin veya herhangi kripto para ile alakalı olan bilgiler yatırım tavsiyesi içermemektedir. Bizdekalmasin.com ekibi yatırım danışmanlığı yapmamaktadır.

5/5 - (1 Oy)
Yorum yapın