Dünyada en çok kullanılan yazılım dilleri 2025 nelerdir? dünyada en çok kullanılan programlama dilleri neler merak mı ediyorsunuz? En popüler yazılım dilleri nelerdir ? gibi soruların cevaplarını arıyorsanız ve yazılım sektörüne girmeden hangi diller daha çok öğrenilmiş bunlar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Her yazılımcının kendine göre favori bir programlama dili vardır. Ancak bazıları için durum öyle değil. Bazı programlama dilleri var ki birçok kişi bu programları tercih ediyor. Bizde kalmasın ekibi olarak TIOBE Programlama Topluluğu endeksine göre 2025 yılında en fazla kullanılan yazılım dillerini sizin için derledik. TIOBE Programlama Topluluğu endeksi, programlama dillerinin popülaritesinin bir göstergesidir. İşte karşınızda dünyada en çok kullanılan yazılım dilleri
- Python
- C
- Java
- C++
- C#
- Visual Basic
- JavaScript
- Assembly
1. Python

En çok kullanılan yazılım dilleri listemizde birinci sırayı Python programlama dili alıyor. Eğer programlamaya yeni başlayacaksanız genelde önerilen bir dildir. Bu yüzden giderek popularitesini arttırmaya devam ediyor. 2025 yılının en popüler dili olan python tutarlı söz dizimine sahip açık kaynak kodlu programlama dilidir. Dünyadaki bir çok yapay zeka çalışmasının Python üzerinden yürütülmesinin yanı sıra, YouTube, Instagram, Pinterest gibi platformlar da Python ile geliştirilmiş. Python yüksek seviye programlama dilidir.
2. C

En çok kullanılan yazılım dilleri listemizde ikinci sırayı pythona 2025 yılında geçilerek c programlama dili yer almakta. C programlama dili çok eski bil dil olmasına karşın günümüzde hala en çok tercih edilen diller arasında yer almaktadır. Eski bir dil olduğu için bir çok yazılım dilini etkilemiştir. Esnek bir yapıya sahiptir. C dili orta seviye bir programlama dilidir. Makine diline de konuşma diline de çok yakın olmayan dillere orta seviyeli programlama dilleri denir. İşletim sistemleri veya dosya yönetimi için programlama öğrenmek istiyorsanız, temel programlama dillerinden biridir.
Bu içeriğimize benzer olan Yazılıma Nereden Başlanır yazımızı da inceleyebilirsiniz.
3. Java

En yaygın kullanım alanı mobil olan Java günümüzde veri tabanları, Android uygulamaları, bilgisayar uygulamaları ve daha fazlası için kullanılır. Java yüksek kullanım alanlarına sahip olduğu için popülaritesini yüksek seviyelerde tutmuş bir programlama dilidir. Yüksek kalitede kod derleme ve durağanlık sunar. Twitter, Linkedin, Amazon gibi siteler java kullanarak geliştirilmiştir. Java yüksek seviye programlama dilidir. Konuşma diline yakın olan programlama dillerine yüksek seviyeli programlama dilleri denir.
Bu içeriğimize benzer olan Dünyada En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
4. C++

Günümüzün en popüler programlama dillerinden biri olan C++ dili ile oyunlar, grafikler, video editörleri veya işletim sistemleri gibi bilgisayar yazılımları oluşturmak için kullanılır. Ayrıca C++ Nesne Yönelimli bir programlama dilidir. Bunun yanında eğer performans odaklı bir dil arıyorsanız eğer C++ ilk seçilmesi gereken dillerdendir. Özellikle Amazon ve Google Chrome’un temellerinde C++ kullanılmıştır. C++ dili orta seviye bir programlama dilidir.
5. C#

Diğer bir adıyla C Sharpdır. C# Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Java ile benzer yönleri vardır. Ayrıca C# programlama dili sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır. Diğer kullanım alanlarından biri video oyunu geliştirmek için kullanılır. C# dili orta seviye bir programlama dilidir. C# en popüler yazılım dilleri arasında yer almaktadır.
6. Visual Basic

Visual Basic (VB), programcıların yalnızca nesneleri sürükleyip bırakarak ve davranışlarını ve görünümlerini tanımlayarak kodu değiştirmelerine imkan tanıdığı bir grafik kullanıcı arabirimi ( GUI ) elde eden Microsoft’a ilişik güdümlü bir programlama dili ve ortamıdır. VB, BASIC programlama dilinden türetilmiştir ve güdümlü ve nesne yönelimli olarak kabul edilmekte.
VB’nin öğrenmesi kolay ve kod yazmak için hızlı olması amaçlanmıştır; sonuç olarak, bazen hızlı uygulama geliştirme ( RAD ) sistemi olarak adlandırılır ve daha sonra daha zor ama verimli bir dilde yazılacak bir uygulamanın prototipini yapmak için kullanılmakta.
Kodlama dilleri ile alakalı olarak En Çok Kullanılan Hacker Programları yazımıza da göz atabilirsiniz.
7. JavaScript

JavaScript, web sayfalarını ve uygulamaları ziyaretçiler için daha dinamik ve etkileşimli hale getirmek için kullanılan metin tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir.
Hem istemci hem de sunucu tarafında kullanılan JavaScript, Twitter beslemesini yenileme, gömülü YouTube videoları ve daha fazlası gibi HTML ve CSS gibi temel dillerin sağlayamadığı gelişmiş yetenekler sunar . Başka bir deyişle, JavaScript ile geliştirilmiş web sayfaları daha dinamik ve kullanıcı odaklıdır, bu da kullanıcıların sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilir.
8. Assembly

Assembly dili , belirli bir bilgisayarın makine dilinin sıklıkla simgesel eşdeğerlerinden oluşan düşük seviyeli bilgisayar programlama dili türü . Farklı üreticiler tarafından üretilen bilgisayarlar farklı makine dillerine sahiptir ve farklı montajcılar ve montaj dilleri gerektirir. Bazı montaj dilleri programcılar (tarafından okunabilir makine diline (kaynak kodu) yazma o kodu dönüştürmek için kullanılabilir bilgisayara ) ve fonksiyonlara sahip kolaylaştırmak programlama (örneğin bir varlık içine birkaç talimatlar dizisi birleştirerek). Montaj dillerinde programlama, kapsamlı bilgisayar mimarisi bilgisi gerektirir.
Ana sayfaya bizdekalmasin.com ulaşabilirsiniz.
Yazılım kategorisindeki diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Yazılıma Nereden Başlanır
- Dünyada En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri
- Visual Studio Code En İyi Eklentiler
Son olarak en çok kullanılan yazılım dilleri yazımızın sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederiz.