Soğuğa Dayanıklı Sebze ve Meyveler yazımız ile karşınızdayız. Öncelikle bu yazımızı ev hanımları, sebzeler ve meyveler ile alakalı bilgi almak isteyen veya çiftçilerimize uygun olacak şekilde yazıyoruz. Bu sebze ve meyvelerin nasıl korunacağı hangi şartlarda ve nasıl yetiştirildiği ile alakalı tüm bilgilere ulaşabileceksiniz. Soğukta yetişen sebzeler ve soğuğa dayanıklı kış sebzeleri konularına da değineceğiz. İşte bazı soğuk havaya dayanıklı sebze ve meyveler
- Havuç
- Lahana
- Maydanoz
- Kırmızı Lahana
- Şalgam
- Tere
- Roka
- Biberiye
Havuç
Soğuğa dayanıklı sebze dendiği zaman aklımıza ilk gelen sebze havuçtur. Kış şartlarında en çok dayanan ve herhangi bir sıkıntı yaratmayan havuç, Ankara Beypazarı ve Konya civarlarında oldukça fazla miktarda üretilir. Tabi ki su ve çeşitli minerallere ihtiyaç duyar ve çok ciddi soğuklardan etkilenir fakat diğer meyve ve sebzelere göre oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle risk almak istemeyen çoğu çiftçi veya ekim yapan kişi havucu tercih eder.
Havucun Faydaları:
- Kalp dostudur.
- Göz sağlığı açısından önemlidir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Şeker hastalığının etkilerini indirger.
Bu içeriğimize benzer olan Evde Sebze Yetiştirmek yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Lahana
Soğuğa dayanıklı sebzelerimizden bir tanesi de lahana. üretiminin kolay olması, piyasada ürünün yüksek talep görmesi de çok görmemizin nedenleri arasındadır. Ayrıca dona da dayanıklı bir bitkidir. Lahana yetiştirirken damlama veya yağmurlama sistemleri kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca toprağı sürekli nemli de tutmak gerekiyor. Lahanayı rahatsız eden ve hastalık yapan çok sayıda etken olabilir bu nedenle çeşitli önlemler alınmalı.
Lahananın Faydaları:
- Kalp dostudur.
- Kan basıncını düşürür
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Şeker hastalığının etkilerini indirger.
Maydanoz
Maydanoz da soğuğa dayanıklı kış sebzeleri arasındadır. Evimizde, bahçemizde veya tarlada yetişen ve her evin olmazsa olmazlar listesinde olan maydanoz da oldukça dayanıklı bir sebzedir. Bu sebzenin yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Yeterli su, ışık ve toprak sağlandıktan sonra çok güzel ve verimli biçimde yetişecektir. Toprak sularken hortumla değil de bir fısfıs yardımıyla veya damıtma ile sulamakta fayda var.
Maydanozun Faydaları:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan şekerini dengeler.
- Mide bulantısını giderir.
- Göz sağlığını korur.
- Ödem attırır.
Kırmızı Lahana
Soğuğu seven turp türlerinin başında gelen kırmızı lahana hem çok faydalı hem de oldukça dayanıklı bir sebzedir. İnanılmaz bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanında A ve K vitaminlerini de içerir. Ayrıca B vitamini, manganez ve potasyum kaynağıdır. İçerisinde antisiyonin adı verilen bir madde bulunur bu madde kırmızı lahanaya rengini veren maddedir.
Kırmızı Lahananın Faydaları:
- Kalp dostudur.
- Göz sağlığı açısından önemlidir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Şeker hastalığının etkilerini indirger.
Şalgam
Özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde oldukça yetişen bu sebzemiz de sert olduğu kadar dayanıklıdır da. Tohum ile bitkiler büyütülür. Ayrıca şalgam her yörede yetişebilir yalnızca sıcak ve kuraklığı pek seven bir sebze türü değildir. Bunun yanında suyu biraz fazla almak istemesi, azot ve fosfat içeren toprak ve ekiminden 3-4 ay sonra hasat edilmesi gibi özellikleri vardır.
Şalgamın Faydaları:
- Sinirleri yatıştırır.
- Boğaz iltihabına iyi gelir.
- Akciğer ve bronşları temizler.
- Böbrek taşının düşmesine yardımcı olur.
Bu içeriğimize benzer olan 3 Günlük Sonbahar Detoksu yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Tere
Salatalarımızın ve balık yemeklerimizin yanında olmazsa olmaz iki üründen biri. Oldukça fazla tüketilen bu ürünü evimizde, bahçemizde veya tarlada yetiştirmek mümkün. Soğuğa ve zor şartlara oldukça dayanıklı olan bu sebzeyi yetiştikten sonra kökünden kopararak almayın ki tekrar size yaprak verebilsin.
Terenin Faydaları:
- Vitamin deposu (A, B6 ve B12)
- Kemik sağlığını iyileştirir.
- Kansızlığı giderir.
- Soğuk algınlığını önler.
Roka
Salatalarımızın ve balık yemeklerimizin yanında olmazsa olmaz iki üründen biri. Bir buçuk ay içerisinde yetişebilen bu sebze oldukça tercih edilen sebzelerimizin arasındadır. Verimli bir toprak kullanımı ve de sulama yapıldıktan sonra güzel verim alınabilir.
Rokanın Faydaları:
- Kanser riskini azaltır.
- Sindirime yardımcı olur.
- Kemik sağlığını iyileştirir.
- Kan basıncını kontrol eder.
Biberiye
Soğuk havaya dayanıklı sebze ve meyveler yazımızın son ürünü ise Biberiye.Özellikle marine etme yöntemlerinin olmazsa olmazı biberiye her türlü bahçe, ev ve tarlada yetişir. Ayrıca torf bakımından zengin toprak kullanımı yapmalısınız. Yetiştirmek için en ideal mevsimler ise ilkbahar, yaz ve sonbahar. Ama özellikle ekim mevsiminde en güzel biberiyelerinizi yetiştirebilirsiniz.
Biberiyenin Faydaları:
- Sindirim sistemine iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanserin gelişmesini engeller.
- İdrar söktürücüdür.
Bununla birlikte daha detaylı bilgi almak isterseniz eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Türkiye’deki Kürt Şehirleri – Tüm Detaylar!
- İbrahim Tatlıses Serveti – Mal Varlığı Ne Kadar?
- Kürtlerin Fiziksel Özellikleri – Merak Edilenler!
Ana sayfaya bizdekalmasin.com ulaşabilirsiniz.
Son olarak Soğuğa Dayanıklı Sebze ve Meyveler yazımızın sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederiz.