Hangi Bölgede Olduğu Karıştırılan İller, Hangi il hangi bölgede, tabi ki illerimizin hepsinin yerini ezbere bilemiyoruz. Hatta bölge sınırlarında bulunan iller hep karışıyor. Birbirinden güzel illerimiz yedi farklı bölgeye ayrılmışlar. Akdeniz Bölgesinde 8, Doğu Anadolu Bölgesinde 15, Ege Bölgesinde 8, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 8, İç Anadolu Bölgesinde 13, Karadeniz Bölgesinde 8 ve Marmara Bölgesinde 11 ilimiz vardır. Bu iller aşağıda detaylı biçimde belirtilmiştir.
Hangi Bölgede Olduğu Karıştırılan İller (Hangi İl Hangi Bölgede)
1. Bilecik
Herkes tarafından İç Anadolu bölgesinde zannedilen fakat Marmara Bölgesinde olan ilimizin 200bin nüfusu mevcuttur. Ayrıca Osmanlı Devletinin doğduğu topraklardır. Bunun yanında çok gezilip görülecek yerleri de olan şehrin kültür zenginliği çok yüksektir. Üstelik muhteşem kendine özgü yemekleri, bıldırcın kebabı, nohutlu mantısı olmazsa olmaz tatlar arasındadır.
2. Bartın
4 ilçeden oluşan ve şehir nüfusu 75bin olan güzide şehirlerimizden biri olan Bartın Karadeniz bölgesindedir. Fakat çoğu insan Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde olduğunu zanneder. Hatta küçük bir il olduğundan dolayı yerini tam olarak bilemeyen kişi sayısı oldukça fazla. Ayrıca Bartın orman ve doğal güzellikler bakımından da oldukça zengindir.
Yazı Önerisi: Dünyanın En Pahalı Filmi
3. Uşak
250bini aşkın nüfusu ile Uşak bölge karmaşası yaşanan illerimizin başında geliyor. İç Anadolu Bölgesinde olduğu zannedilen Uşak aslında Ege bölgesindedir. İklim olarak İç Anadolu’ya daha yakın olsa da aslında Ege Bölgesindedir. Çok farklı medeniyetlerin yüzyıllar boyunca yaşadığı Uşak bir kültür diyarıdır. Ayrıca tarhanası, höşmerimi ve birçok önemli yemeğiyle Türkiye ve Dünya’ya ün salmıştır.
4. Çankırı
Kaya tuzu ile meşhur olan ilimiz Karadeniz Bölgesinde zannedilirken aslında İç Anadolu Bölgesindedir. Tam sınırda bulunan ilimiz çok karıştırılanlar listesindedir. Ayrıca 96bin nüfuslu ilimiz yetersiz ağaçlandırma nedeniyle erozyon tehlikesi altındadır.
5. Çorum
Karadeniz Bölgesinde olan ama tüm vatandaşlar tarafından İç Anadolu’da olduğu düşünülen ilimiz leblebisi ile meşhurdur. Leblebi ile tatlı dahi yapan ilimizin nüfusu şehir, kır toplam 530bin civarındadır. Osmanlı, Selçuklu, Hitit ve birçok medeniyet burada yüzyıllarca yaşamış ve izlerini bırakmıştır. Tarihi önemli birçok noktası olan Çorum’un Osmancık ilçesinde pirinç üretimi de yapılmaktadır.
Yazı Önerisi: Türkiye’de En Çok Takip Edilen Instagram Sayfaları
6. Afyon
İç Anadolu’da zannedilen ama aslında Ege’de olan diğer ilimizle alakalı detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. (Afyon’un neyi meşhur? Yazımız) Sucuğu, kaymağı, lokumu daha birçok enfes lezzeti ile Afyon en güzide şehirlerimizden biridir. 740bin nüfusla oldukça büyük olan Afyon’da Ege’den çok İç Anadolu iklimi mevcuttur.
7. Sivas
Yüz ölçümü oldukça büyük olan ve de 940bin nüfusu olan Sivas Doğu Anadolu Bölgesinde değil İç Anadolu Bölgesindedir. Kangalı ile meşhur olan ilimiz kültürel açıdan çok değerli bir şehirdir. Ayrıca Birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.
8. Kahramanmaraş
Tarhanası, Dondurması, Kahraman unvanı ile tanınan en güzel şehirlerimizden biri olan Maraş Akdeniz Bölgesindedir. En çok yapılan yanlışlardan biridir. Hatta çoğu kişi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde zannetmektedir. Ayrıca 1.2 milyon insan yaşamaktadır.
9. Şırnak
Doğu Anadolu Bölgesinde zannedilen fakat Güneydoğu Anadolu bölgemizde olan şehir Suriye ve Irak ile komşu niteliği taşımaktadır. Toplamda 530bin nüfusu olan şehir zannedilenden daha büyük ve de kalabalıktır.
Yazı Önerisi: Bakü Yaşam Şartları
10. Hakkari
280bin nüfusa sahip Hakkari Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Irak ve İran’a sınır komşusudur. Ayrıca çoğu insan bu şehrimizi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde zannetmektedir.
Bölgelerimizdeki İller (Hangi İl Hangi Bölgede)
- Akdeniz Bölgesindeki İller: Antalya, Isparta, Burdur, Mersin, Hatay, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş.
- Doğu Anadolu Bölgesindeki İller: Erzincan, Elazığ, Malatya, Bingöl, Erzurum, Ardahan, Tunceli, Muş, Şırnak, Kars, Ağrı, Bitlis, Van, Iğdır ve Hakkari.
- Ege Bölgesindeki İller: İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Kütahya, Uşak ve Afyon.
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi İller: Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Siirt.
- İç Anadolu Bölgesindeki İller: Eskişehir, Çankırı, Ankara, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Karaman ve Sivas.
- Karadeniz Bölgesindeki İller: Bolu,, Zonguldak, Karabük, Düzce, Bartın, Çorum, Sinop, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin.
- Marmara Bölgesinde Hangi İller: Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Bilecik ve Sakarya bulunmaktadır.
Anasayfaya dönmek için bizdekalmasin.com bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Genel kültür ile alakalı yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Türkiye’deki Kürt Şehirleri – Tüm Detaylar!
- İbrahim Tatlıses Serveti – Mal Varlığı Ne Kadar?
- Kürtlerin Fiziksel Özellikleri – Merak Edilenler!
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
teşekkürlerrr