Ana Sayfa » Rehber » Tiyatro Özellikleri Maddeler Halinde

Tiyatro Özellikleri Maddeler Halinde

Tiyatro Özellikleri Maddeler Halinde yazımız ile karşınızdayız. Bu tür, insanlarla yazmak yerine insanları tasvir etmeyi tercih eden bir sanattır. Tiyatro eseri yazılırken tiyatronun özellikleri dikkate alınmalıdır. Buna göre farklı tiyatro türleri farklı özelliklere sahiptir. Bu yazımızda sizlere bu özelliklerden bahsedeceğiz ve tiyatro hakkında temel bilgiler vereceğiz.

Tiyatro Türünün Özellikleri

Tiyatro, görselliğe dayalı bir tür olduğu için mekân unsurları belli bir iç mekân içerisinde sahneye yerleştirilmiştir. Bu manzara değişikliği ile farklı sahneler oluşur. Tiyatro metinleri, ele aldıkları konuya ve o konuyu nasıl ele aldıklarına göre trajedi, komedi ve drama olmak üzere üç ana türe ayrılır. Bu başlığımız altında sizlere Tiyatronun Genel Özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler verdik.

Tiyatro Türünün Özellikleri
Tiyatro Türünün Özellikleri
  • Tiyatro oyuncularının sözleri ile hareketleri uyum içindedir.
  • Bir tiyatro eseri serim, düğüm ve çözüm olmak üzere üç kısımdan oluşur.
  • Tüm tiyatro eserleri sahnelenmiş olmasa da, sahnelenmesi amacıyla yazılmaktadır.
  • Hayatta karşılaşılan pek çok olay tiyatro konusu olabilir.
  • Tiyatronun duygusu ve konusu göz önünde bulundurularak farklı türlere ayrılmıştır. Bunlar : trajedi, dram, opera, operet ve baledir.
  • Tiyatro yapıtlarında tüm oyun perdelere bölünerek sergilenir.
  • Klasik tiyatro ve modern tiyatro olmak üzere iki ana başlığa ayrılır.

Tiyatro Nedir Kısaca

Peki Tiyatro Nedir Kısaca Sahne sanatı olarak adlandırılan türü diğer sanat dallarından ayıran önemli özellikleri vardır. Tiyatro sadece okunmak için değil, oynanmak için de yazılır. Ancak sadece okumak için yazılan ve çoğaltılmak için olmayan eserler de vardır. Oyun için yazılan metinler “oyunlar” olarak da adlandırılabilir.

Tiyatro Türleri Nelerdir?

Tiyatro türlerini ikiye ayırıyoruz: modern tiyatro ve geleneksel Türk tiyatrosu.

1. Modern Tiyatro Türleri

a. Trajedi:

Bu tür, modern tiyatronun bir türüdür. Trajedi, seyircide acıma ve korku yaratan, insanları kötü duygulardan kurtarmaya çalışan tiyatrodur. Konusunu saygın kişilerin hayatlarından veya mitolojiden alır. Olayın kahramanları asil kişiler veya tanrılardır. Trajedi üç kurala uyar. Kötü niyetli davranışlar toplum içinde olmaz.

b. Komedi:

Komedi, insanları güldürerek eğitmeye çalışan tiyatrodur. Her saçma olayın arkasında acı bir gerçek vardır. Bunun yanında Komedinin konusu toplumsal olaylar ve gündelik hayattır. Ana karakterler okuma yazma bilmeyen ve sıradan insanlar. Komedi türü üç kuralı takip eder. Komedi de kaba sözler içerir. Kendi içinde üç tür komedi türü vardır. Bunlar; Entrika komedisi, onur komedisi ve karakter komedisi

c. Dram:

Trajediye tepki olarak ortaya çıkan bir tiyatro türü. Drama, konusunu tarihin herhangi bir döneminden veya gündelik hayattan alır. Dramanın içeriği komik ve üzücü olayları iç içe geçiriyor. Dramada üç kuralına uyma zorunluluğu yoktur.

2. Geleneksel Türk Tiyatrosu Türleri

a. Orta Oyunu:

Bir orta oyun, bir seyirci etrafında bir ekranda oynanan, yazılı bir metne dayanmayan, şarkı ve dansla doğaçlama bir oyundur. Orta oyunda önemli karakterler Pişekar ve Kavuklu’dur. Oyun, farklı bölgelerden insanları taklit eden gülünç unsurlar içeriyor.

b. Meddah:

Güzel hikayeler anlatarak ve kişileri ve olayları taklit ederek insanları eğlendiren kişiye meddah denir. Bunun yanında meddah’a tek kişilik tiyatro da denir. Meddah, tiyatrodaki birçok kişinin varlığıyla birleşen bir aktördür.

c. Gölge Oyunu:

Edebiyatımızın en önemli tiyatro türlerinden biri olan gölge oyunu, ekrana kuklalarla Hacivat ve Karagöz yansıtılarak oynanır. Gölge oyununda karakterleri oynayan kişiye usta veya taklitçi denir. Bu tiyatro türü Osmanlı İmparatorluğu topraklarına kadar ulaşmış ve daha sonra çevre ülkelerde de sergilenmiştir. Oyun beyaz ekranda oynanmaktadır. Oyuna tef çalgısı genelde eşlik eder.

Modern Tiyatro Nedir?

Modern Tiyatro Nedir? Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz olayları göstermek için yazılan eserlere tiyatro denir. Tiyatro, bir oyunun oynanıp seyirciye gösterilmesine dayanan bir sanattır. Bunun yanında tiyatro alanında yazılan ürünler, doğal olarak sunuma dayalıdır. Drama, dramatik edebiyat gibi kelimeler de tiyatro anlamına gelir.

Tiyatro kelimesi dilimizde sahne çalışması, sahne eserlerini oynama sanatı ve sahnelerin sunulduğu yapı anlamında da kullanılmaktadır. Bunun yanında tiyatro, olayları günlük hayatta olduğu gibi manzaraları ve insanları kullanarak anlatır. Bunun için hem gözü hem de kulağı büyüleyen eserlerden yararlanır. Sözler ve eylemler birbirini tamamlar. Oyuncu ve seyirci bir olur. Bu yönüyle tiyatro, edebi türlerin en canlı ve yaşamına en yakın olanıdır.

Rehber kategorisindeki diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız eğer aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Ana sayfaya bizdekalmasin.com bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Son olarak Tiyatro Özellikleri Maddeler Halinde yazımızın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

4/5 - (4 Oy)
Yorum yapın